Аспартам е безопасен и какви са неговите странични ефекти и рискове за здравето?

Аспартам е безопасен и какви са неговите странични ефекти и рискове за здравето?

аспартамът е широко използван изкуствен подсладител и популярен заместител на захарта при нискокалорични храни и напитки, включително диетични гази. Той също е компонент на някои лекарства.

аспартамът е достъпен в Съединените щати под марките Nutasweet и равен и е съставка в много безалкохолни напитки и хранителни продукти.

въпреки Обширната му употреба и популярност, Aspartame се превърна в източник на спорове през последните години, като няколко проучвания твърдят, че подсладителят има неблагоприятни последици за здравето.

В тази статия разглеждаме настоящите доказателства за безопасността на аспартама. We also investigate how it might affect weight, appetite, and certain medical conditions.

Is aspartame safe?

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) approved aspartame for use in food and пийте през 1981 г. Според FDA над 100 проучвания показват, че аспартамът е безопасен за повечето хора.

агенции в Европа, Канада и много други страни също одобряват използването му, включително:

  • Европейски орган за безопасност на храните (EFSA)
  • Health Canada
  • Организация на храните и селското стопанство на Организацията на обединените нации
  • Световната здравна организация (СЗО)

Според Международния съвет за информация за храните, FDA е поставил приемлив ежедневен прием (ADI) за аспартам от 50 милиграма на килограм (mg/kg) телесно тегло на ден. EFSA е поставил по -нисък ADI от 40 mg/kg на ден.

Повечето хора няма да достигнат до тези количества ADI. Ако човек тежи 68 кг, той ще трябва да пие около 19 кутии сода или да консумира над 85 пакета аспартам всеки ден, за да надвиши ADI.

Хората, които ядат и пият продукти, съдържащи аспартам, консумират около 4,9 mg /kg на ден средно, което е по -малко от 10% от препоръчителните ADI на FDA. Ефектите върху телесното тегло

аспартамът съдържа 4 калории на грам (g), което е подобно количество на захарта, но аспартамът е около 200 пъти по -сладък от захарта. Това означава, че е необходимо само малко количество аспартам за подслаждане на храни и напитки. Поради тази причина хората често го използват в диети за отслабване.

Въпреки това, прегледът на проучванията от 2017 г. не открива доказателства, че нискокалоричните подсладители, аспартамът, сукралозата и стевиозата са ефективни за управление на теглото.

Проучвания в прегледа наблюдаваха участниците в продължение на няколко години. Изследователите откриха връзка между увеличеното телесно тегло и обиколката на талията и редовния прием на тези подсладители.

Участниците в някои проучвания в прегледа показа увеличено телесно тегло.

Прегледът на 2017 г. Намерени доказателства, които предполагат, че тези, които редовно консумират подсладители, могат да бъдат изложени на по -голям риск от развитие на сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Ефекти върху апетита

Някои изследвания предполагат, че аспартамът може да повлияе на телесното тегло С увеличаване на апетита на хората, което може да доведе до по -голяма консумация на храна.

Например, проучване на животни от 2015 г. установи, че аспартамът увеличава апетита при плъхове. Прегледът предполага, че подсладителите могат да повишат апетита, като нарушават процеса на сигнализиране, който обикновено се случва, уромексил форте в аптеките когато човек яде храни с повече калории.

Изкуствените подсладители като аспартам осигуряват сладост, без да осигуряват на тялото енергия и този ефект върху Тялото може да стимулира апетита.

Сладките вкусове обикновено сигнализират на тялото, че храната навлиза в червата. След това тялото очаква да получава калории и сигнали, когато яденето трябва да спре, като накара човек да се почувства пълноценен или заситен.

Човек изпитва същия сладък вкус, когато консумира подсладители, но тялото получава по -малко калории, отколкото може да бъде В противен случай очаквайте.

Ако това се случва редовно, според теорията, тялото отключва връзката между сладки вкусове и калории. Това обръщане означава, че висококалоричните храни вече няма да предизвикат чувство на пълнота. Това може да доведе до преяждане.

Определени аминокиселини в аспартам, като фенилаланин, също могат да имат ефект върху апетита.

Други изследвания обаче не подкрепят тези открития. Проучване през 2018 г. разгледа приема на аспартам при 100 постни възрастни с ИТМ между 18 и 25, които са били на възраст между 18 и 60 години.

Изследователите установяват, че приемът на аспартам в продължение на 12 седмици няма отрицателни ефекти върху апетита, телесното тегло или управление на кръвната захар.

По -нататъшното изследване на човешките участници може да доведе до по -добро Разбиране на връзката между консумацията на аспартам и контрола на апетита.

Ефекти върху метаболизма

Проучване от 2015 г. установи, че високите нива на аспартам могат да причинят други промени в тялото, като промени в серума на серума и оксидативни маркери на стрес и могат да доведат до диабет тип 2 при плъхове.

По-късен преглед от 2016 г. допълнително обсъди връзката между нискокалоричните подсладители и метаболитните заболявания. Той предполага, че редовният, дългосрочен прием на подсладители може да наруши баланса и разнообразието на бактериите, живеещи в червата.

Проучванията на животни показват, че този вид прекъсване може да доведе до глюкозна непоносимост, което е известен риск Фактор за диабет тип 2.

Друго проучване от 2016 г. изследва ефектите на определени захари и подсладители върху глюкозната толерантност на хората.

Изследователите откриха връзка между употребата на аспартам и по -голямата глюкозна непоносимост сред тези със затлъстяване. Нито една от захарите и подсладителите в проучването не е имало отрицателен ефект върху хората със здравословно тегло. вече е с наднормено тегло.

Рисковете за здравето

Рисковете за здравето на аспартама могат да засегнат краткосрочен или дългосрочен човек.

Краткосрочни ефекти

Проучване от 2019 г. разгледа краткосрочните ефекти на аспартама върху кръвта и биохимичните измервания при женски швейцарски албиноси мишки в продължение на 30 дни.

Проучването установи, че консумацията на аспартам е вредно за мишките и произвежда отрицателни ефекти, свързани с кръвта и биохимичните измервания. Изследователите се нуждаят от допълнителни доказателства и човешки проучвания, за да подкрепят тези открития.

Дългосрочни ефекти

Имаше някои опасения относно ефектите на аспартама върху централната и периферната нервна система. Проучване от 2016 г. разгледа дългосрочните ефекти на аспартама върху седалищния нерв при 30 възрастни мъжки албиносни плъхове.

Изследователите дадоха една група плъхове доза от аспартам, еквивалент на ADI за хора от 40–50 mg/kg на ден в продължение на 3 месеца.

Проучването установява, че дългосрочната доза на аспартама е вредна за структурата на седалищния нерв и спирането на какъвто и да е прием на аспартам в продължение на месец не доведе до завършване Възстановяване.

Човешките изследвания могат да помогнат на учените да разберат повече за ефектите на аспартама върху структурата и функцията на нервите.

Други свързани рискове

Някои изследвания предполагат, че аспартамът Увеличава риска от:

  • Някои видове рак, включително лимфом, левкемия, тумори на пикочните пътища и неврологични тумори
  • Диабет тип 2
  • Преждевременно спускане Доставка
  • Токсичност в бъбреците
  • Токсично чернодробно заболяване
  • Вредни промени в слюнчените жлези

Доклад от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от доклада от The Оценка на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ D Редица проучвания, разглеждащи потенциалните рискове от аспартам.

Докладът предполага възможна връзка между аспартам и някои хематопоетични ракови заболявания при мъже, въпреки че изследователите изискват допълнителни доказателства от човешки изследвания.

Съществуват ограничени доказателства, показващи потенциален риск между аспартам и преждевременно раждане, така че няма ясно заключение относно потреблението и главоболието на аспартама.

Докладът стигна до заключението, че няма значителни опасения за безопасността за консумацията на аспартам в ADI от 40 Mg/kg.

е реално отравяне?

Изглежда, че няма научни доказателства, че отравянето с аспартам е риск. Ако хората имат състояние, наречено фенилкетонурия (PKU), високите нива на аспартам могат да бъдат токсични за тях. Това е така, защото аспартамът съдържа аминокиселина, наречена фенилаланин.

Хората с фенилкетонурия имат рядко генетично разстройство, което означава, че не могат да разграждат правилно фенилаланин. Ако твърде много фенилаланин се натрупва при хора с ПКУ, това може да бъде токсичен за мозъка и да причини интелектуална увреждане.

Кой трябва да избягва аспартам?

Хората със следните състояния трябва да избягват аспартам:

Фенилкетонурия

Фенилкетонурия (PKU) е генетично метаболитно разстройство, което повишава нивата на основната аминокиселина, известна като фенилаланин в кръвта. Хората с PKU не са в състояние да метаболизират правилно фенилаланин, така че ще трябва да избегнат или ограничат приема на него.

фенилаланинът е една от двете аминокиселини, които съставляват аспартам. Аспартамът осигурява значително по -ниски количества фенилаланин от ежедневните хранителни източници, като месо, риба, яйца и млечни продукти.

Хората с PKU трябва да наблюдават всички диетични източници на фенилаланин, за да се избегнат токсични нива. В резултат на това всички продукти, съдържащи фенилаланин в САЩ, носят етикет.

Тардивна дискинезия

тардивна дискинезия (TD) е неврологично разстройство, което причинява внезапни, неконтролируеми движения на лицето и тяло. Според преглед от 2017 г., TD най-често е резултат от дългосрочна употреба на антипсихотични лекарства.

Прегледът отбелязва, че някои доказателства предполагат връзка между натрупване на фенилаланин в тялото и TD.

Продукти, съдържащи аспартам

Много храни и напитки, които носят етикета „Без захар“, могат да съдържат някаква форма на изкуствен подсладител.

Следното може да съдържа аспартам:

  • Диетична сода
  • сокове с ниско съдържание на захар
  • ароматизирана вода
  • Кисело мляко с ниско съдържание на мазнини
  • Ниско -мас с ароматизирано мляко
  • Хранителни барове
  • Пудинги без захар
  • Желатини
  • Нискомаслено или лек сладолед и попсикули
  • Подсладители с нискокалорични плочи, като равни
  • Някои лекарства без рецепта и без рецепта, включително дъвчащи витамини

Алтернативи на аспартам

Тези, които желаят да ограничат приема на аспартам, може да искат да изпробват алтернативен естествен подсладител, като:

  • Мед
  • Кленов сироп
  • agave nectar
  • Стевия листа
  • Меласа

Все още е важно да се ограничи приема на естествени подсладители, тъй като те имат същите рискове за здравето като излишната рафинирана захар, като например Наддаване на тегло, диабет и разпад на зъбите.

Обобщение

Все още има много спорове около безопасността на аспартама, въпреки одобрението на властите по света.

сепарият се Някои доказателства сочат, че аспартамът може да има отрицателно въздействие върху здравето, като управление на теглото, и потенциален риск от преждевременно раждане и специфични ракови заболявания. Изследователите изискват допълнителни проучвания при хората, за да подкрепят тези открития.

За тези със затлъстяване редовната консумация на нискокалорични подсладители може да увеличи риска от метаболитни заболявания, включително диабет тип 2. Хората с определени условия, като PKU или TD, може да се наложи да избягват аспартам.

Организации като FDA одобриха аспартам като безопасен за консумация на човека в рамките на определен дневен лимит.

  • Хранене / диета
  • Затлъстяването / загубата на тегло / фитнес

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

admin